tiistai 27. marraskuuta 2018

Hyvinvointivaltion ja sosiaalityön kehittyminen Tanskassa.

Tanskassa on aina ollut sosiaalityötä. Aluksi se perustui uskonnollisiin uskomuksiin ja vapaaehtoisuuteen. Toimintaa ylläpiti kirkko, jossa korkealuokkaiset naiset lahjoittivat rahaa heikommassa asemassa oleville.


Vuonna 1890, Saksan liittokanslerin Otto von Bismarckin innoittamana, valtio alkoi tukea rahallisesti köyhiä ja vanhuksia. Useimmissa länsimaissa hyvivointivaltion ideologia näkyi vuoden 1945 jälkeen, mutta taloudellinen tilanne esti kauaskantoisemmat toimenpiteet. Vuodesta 1960 hyvinvointivaltion kehitys eteni nopeasti, tämä liittyy olennaisesti talouden elpymiseen Tanskassa tällä hetkellä. Nykypäivänä Tanska on kauaskantoinen hyvinvointivaltio, jossa on kansainväliset palvelut kaikille kansalaisille. Esimerkiksi ilmainen koulutus, valtioneläkket, ilmainen terveydenhuolto, päivähoito ja työttömyyskorvaukset.


Skandinaavinen hyvinvointimalli



Skandinavian maissa on korkea tasa-arvo ja Euroopan hyvinvointivaltioista eniten tulonsiirtoja. Oikeus sosiaalietuuksiin ei kansainvälisessä hyvinvointivaltiossa liity työelämään osallistumiseen, vaan kansalaisuusperiaatteeseen. Sana kansainvälinen tarkoittaa että koko väestöä koskevat samat säännöt ja etuja säännöstellään lakien avulla. Tämän tarkoituksena on myös säilyttää etuuksien korkea taso.


Tanskan sosiaalijärjestelmän periaatteet


  • Rahoitetaan verovaroilla
  • Kansainvälinen
  • Julkinen järjestämisvastuu
  • Aktiiviset sosiaaliset toimenpiteet
  • Paikallinen lähestymistapa
  • Asiakaslähtöisyys



Tanskan julkinen sektori


Tanskan valtion toimintaa ohjaa keskushallitus. Tanskassa on 5 hallintoaluetta joita ohjaa aluehallitus, sekä 98 kuntaa, joissa toimii oma paikallishallitus.


Valtio vastaa verojärjestelmästä, korkeakoulutuksesta, poliisin ja armeijan toiminnasta, vankiloista, sekä kansainvälisistä suhteista. Hallintoalueella on sairaaloiden ja psykiatrian järjestämisvastuu. Kunta puolestaan vastaa päivähoidosta, peruskoulutuksesta, lastensuojelusta, toimeentulotuesta, työttömyyspalveluista, maahanmuuttajista ja  vanhustenhoidosta.



Oikeudellinen kehitys


Sosiaalilaki


“Sosiaalilain yleisenä tavoitteena on:

Sosiaalisten ongelmien ehkäisy tarjoamalla tarpeita vastaavia tuki- ,neuvonta- ja koulutuspalveluja, jotka vastaavat fyysisen ja psyykkisen tai sosiaalisen toiminnan ongelmiin.”




Onko pohjoismainen hyvinvointivaltio paineen alla?



Hyvinvointivaltio on jatkuvasti esillä Tanskan yhteiskunnallisessa keskustelussa. Painopiste keskusteluissa on yhä enemmän yksilön vastuussa. Oikeuksien sijaan keskitytään enemmän velvollisuuksiin. Kritiikki on yleismaallista: Miksi valtio maksaa niille, jotka voisivat huolehtia itse?


Miten hyvinvointivaltio kehittyy tulevaisuudessa?



Nousevia suuntauksia ovat:


  • Valtion taakkaa helpotetaan lisäämällä perheen, vapaaehtoisten, yritysten ja työmarkkinaosapuolten vastuuta hyvinvoinnista.
  • Keskitytään yksityisiin verkostoihin, vapaaehtoisjärjestöihin ja sidosryhmäorganisaatioihin
  • Sosiaaliturva- ja hyvinvointipalvelut luovutetaan vapaille markkinoille
  • Yhä useampi ihminen vakuuttaa itsensä (terveys ja sosiaalivakuutus)
  • Hyvinvointi kohdistuu heikoimpiin

-Henna

Lähteet: Luentoaineisto 25.9.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti