sunnuntai 25. marraskuuta 2018

JOBINPLACE

Paolo Freire esitteli meille JOBINPLACEn toimintaa. JOBINPLACE on valtakunnallinen konsulttiyritys, joka on erikoistunut tukemaan työmarkkinoiden ulkopuolella olevia henkilöitä fyysisten, psyykkisten ja / tai sosiaalisten haasteiden vuoksi. JOBINPLACEssa uskotaan asiakkaiden pystyvän hallitsemaan näitä haasteita. Hallinnan vahvistumisen kautta asiakkaan olisi mahdollista löytää paikkansa työmarkkinoilla tai koulutuksessa. Asiakkaina voi olla esimerkiksi kodittomia, päihteidenkäyttäjiä ja mielenterveyskuntoutujia.

JOBINPLACEn toiminta perustuu resursseihin suuntautuvassa ja empowerment (voimaantuminen)-pohjaisessa lähestymistavassa. JOBINPLACE työskentelee tiiviissä yhteistyössä Tanskan työvoimakeskusten ja yritysten kanssa. He pyrkivät löytämään asiakkaillensa pysyvän tavan palata työmarkkinoille. JOBINPLACEn tavoitteena on olla maan parhaita työmarkkinaratkaisujen tuottajia kansalaisten, yritysten ja työvoimakeskusten hyväksi.

Työskentely perustuu kolmelle JOBINPLACEn arvolle, joita ovat uskottavuus , sitoutuminen ja innovaatio. JOBINPLACEssa kohdataan asiakkaat yksilöinä, huomioidaan jokaisen oman elämän haasteet sekä tuetaan ja motivoidaan asiakasta tälle sopivalla tavalla. Tästä syystä JOBINPLACEssa ei ole tiettyä reseptiä, jolla saada työmarkkinoiden ulkopuolella olevat työllistymään. Työntekijöiltä löytyy osaamista sosiaalialalta, koulutusalalta, terveydenhoitoalalta sekä psykologin ja terapeutin työstä. Kaikilla työntekijöillä on pätevyyttä ja kokemusta työllisyyslähtöisestä ohjauksesta sekä työskentelystä henkilöiden kanssa, joilla on fyysisiä, psyykkisiä ja / tai sosiaalisia haasteita.



Samankaltaisia paikkoja Suomessa: 


Emme löytäneet Suomesta täysin samankaltaista toimintaa kuin JOBINPLACE Tanskassa. Ajatuksena oli keskittyä työllistymistä tukeviin palveluihin Kuopion seudulla, sillä ne koskettavat meitä eniten ja ovat meille osittain ennestään tuttuja. JOBINPLACEssa asiakaskunta on todella laaja. Useissa Suomessa olevissa työllistymistä tukevissa paikoissa palvelut ovat kohdennettu tarkemmin tietylle asiakasryhmälle. Tästä syystä etsimme erityylisiä eri ikäisille tarkotettuja työllistymispalveluita esimerkeiksi.


VAMOS


Vamos tarjoaa 16-29-vuotiaille nuorille palveluita, joiden tarkoituksena on auttaa ja tukea nuorta. Nuori voi tarvita apua arjen asioissa, asumisessa, raha-asioissa tai koulu- ja työelämään pääsyssä. Lisäksi nuori voi tarvita tukea mielenterveysongelmien tai päihdeongelman kanssa. Vamoksen tarkoituksena on auttaa nuorta niin nykyajassa, kuin tulevaisuuden suunnittelussa. Ajatuksena on auttaa nuorta jaksamaan ja pääsemään takaisin koulu- ja työelämään. Vamos tarjoaa nuorille yksilö- ja ryhmävalmennusta. Jokainen nuori saa oman yksilövalmentajan, joka kulkee nuoren rinnalla. Nuoren tukena toimii myös Vamoksen moniammatillinen tiimi. Nuoren hyvinvointia tukevia palveluja tarjotaan integroidusti Vamostoiminnan yhteydessä ja yhteisinä palveluina muiden toimijoiden kanssa. Tavoitteena nuorelle kattava yksilöllinen palveluverkosto joka huomioi kaikki elämänalueet; Terveyden-huolto ja mielenterveys, toimeentulo, asuminen ja sosiaalinen tuki, vapaa-ajan toiminta, osallisuus, oppilaitokset, yritykset, työelämä- ja kuntouttavat palvelut.

TE-Toimisto


Työ- ja elinkeinotoimisto (Te-toimisto)  tarjoaa apua ihmisille, jotka eivät ole vielä työllistyneet. Työllistymistilannetta voi vaikeuttaa pitkä työttömyysjakso, vamma tai sairaus. Työ- ja elinkeinotoimisto tarjoaa henkilökohtaista ohjausta, tukea  ja/tai taloudellista tukea työllistymiseen.


TUKEVA työvalmennussäätiö 


 Tukeva on työvalmennussäätiö, joka tarjoaa monipuolista työllistymistä tukevaa toimintaa esimerkiksi työvalmennusta, yksilövalmennusta ja ryhmävalmennusta. Työvalmennus on valmentautujan yksilöllisten tarpeiden ja valmiuksien mukaan suunniteltua, tavoitteellista työn avulla tapahtuvaa työkyvyn edistämistä. Työvalmentaja tekee tiivistä yhteistyötä yksilövalmentajan kanssa valmentautujan kokonaisvaltaisen tilanteen eteenpäinviemiseksi. Yksilövalmennus on asiakkaalle tarjottavaa kokonaisvaltaista henkilökohtaista ohjausta ja elämäntilanteen kartoitusta. Yksilövalmennuksen avulla tuetaan valmentautujan toimintakyvyn vahvistamista ja arjenhallinnan parantamista. Valmentautujaa tuetaan myös hänen koulutus- ja työuran suunnittelussa sekä motivoidaan häntä ottamaan vastuuta elämästään. Ryhmävalmennus on tarkoitettu ryhmälle, jolla on yhteinen muutos- tai kehitystarve. Vaikka valmennus toteutetaan ryhmälle, tapahtuu valmennuksissa myös henkilökohtaista kehittymistä.


PAJALA


Pajala on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat olleet työelämästä poissa pitkään erilaisten elämäntilanteiden vuoksi. Toiminnan ajatuksena on auttaa ja motivoida asiakkaita löytämään uudelleen omat taidot ja kyvyt. Lisäksi toiminnan tavoitteena on auttaa henkilöä tunnistamaan vahvuuksiaan ja kehittämisenkohteita. Toiminta toteutuu pajatyöskentelynä, työ- ja yksilövalmennuksena. Pajalassa tehdään yhteistyötä Työterapisen yhdistyksen omien asumisyksiköiden lisäksi mm. Kuopion kaupungin työllisyyspalvelun, TE-keskuksen, Rikosseuraamusviraston ja oppilaitosten kanssa.


Tiina & Jonna

Lähteet:

Luentoaineisto 25.9.2018


VAMOS s.a. Askel kerrallaan kohti koulu- ja työelämää [verkkosivu]. Helsingin Diakonissalaitos. [Viitattu: 2018-11-28.] Saatavilla: https://www.hdl.fi/vamos/

TE-TOIMISTO 2017. Tukea työllistymiseen [verkkosivu]. Työ- ja elinkeinotoimisto. [Viitattu: 2018-11-28.] Saatavilla: http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/tukea_tyollistymiseen/index.html

TUKEVA s.a. Työvalmennus. [Verkkosivu] Työvalmennussäätiö. [Viitattu 2018-11-28] Saatavissa:http://www.ksts.fi/valmennuspalvelut/yleista/tyovalmennus/

PAJALA s.a. Yleisesittely [verkkosivu]. Työterapinen yhdistys ry. [Viitattu: 2018-11-28.] Saatavilla: https://www.pajala.info/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti