torstai 22. marraskuuta 2018

Tanskan julkinen liikenne

Liikkuminen metrolla, linja-autolla, laivoilla ja paikallisjunilla


Kööpenhaminan joukkoliikennejärjestelmää pidetään yhtenä maailman parhaista, ja kotimaan joukkoliikenteeseen verrattuna siinä on se etu, että bussit liikkuvat usein myös öisin. Erilliset yölinjat kulkevat klo 01.00 ja 05.00 välisenä aikana 15-60 minuutin välein, ja hinta on sama kuin muulloinkin matkustettaessa.

Linja-autojen ja paikallisjunien solmukohtana voidaan pitää København H -päärautatieasemaa, ja myös Nørreportin rautatieasema on hyvä paikka nousta liikennevälineeseen. Nørreport ja Kongens Nytorv ovat keskustan metroasemia, mutta metro on laajenemassa lähivuosina ja sillä pääsee pian entistä paremmin keskustan alueella. Keskustassa ja sen liepeillä linja-autot, joihin on hyvä nousta rautatieaseman edestä, Vesterbrogadella ja Rådhuspladsenin paikallislinja-autoasemalla, ovat käteviä ympäri vuoden. Hyviä busseja paitsi liikkua paikasta toiseen myös nähdä melkoisesti nähtävyyksiä ovat linjat 5A ja 6A.

Metro puolestaan kulkee lentokentältä kohti keskustaa, mutta keskustan alueella se ei ole kovin kätevä ratkaisu. Sillä on hyvä kulkea Amageriin paitsi lentoasemalle myös sen Fields-ostoskeskukselle ja muille vierailupaikoille, joihin kuuluu konserttitalo ja paljon muuta. Metrolla on myös hyvä mennä Frederiksbergiin, missä Forum- ja Frederiksberg-metroasemien lähellä on kaikenlaista monipuolisesta puistoalueesta museoihin, konserttitaloon ja ostoskeskukseen. Lisäksi metrolla on hyvä mennä äkkiä Christianshavn-kaupunginosaan, missä on mukavia kanavia ja muutakin nähtävää.

Kongens Nytorv on paras metroasema keskustassa, sillä se on aivan pääkävelykadun ja Nyhavn-satama-alueen vieressä, ja myös Nørreport on hyvä asema, sillä sen vieressä sijaitsee latinalaiskorttelisto, uudet kauppahallit ja myös kolmen suuren puiston hallitsema alue Gothersgaden ympäristössä.

Kööpenhaminassa on myös Havnebussen-vesibusseja, jotka ovat erityisen käteviä, jos haluaa matkata Nyhavnilta Christianshavniin, oopperatalolle tai Experimentarium Cityyn, joilla kaikilla on omat pysäkit. Vesibusseja on kolme (991, 992 ja 993), ja niiden kyydistä näkee kaikenlaista. Ne, joilla on voimassaoleva matkalippu, voivat nousta vesibusseihin ilman lisämaksuja.

Julkisilla menopeleillä matkustaminen on Kööpenhaminassa kallista puuhaa. Verkosto on jaettu vyöhykkeisiin, ja kaksi vyöhykettä keskustassa ovat yleensä riittävä välimatka miltei matkalle kuin matkalle. Lippuja voi ostaa bussinkuljettajilta, automaateista ja monessa paikassa olevista lipunmyyntipisteistä. Lippuja voi hankkia hyvin lentoasemalta, päärautatieasemalta ja metroasemilta automaateista. Alle 16-vuotiaat saavat matkustaa puolella hinnalla, ja korkeintaan kaksi alle 12-vuotiasta lasta voi matkustaa ilmaiseksi lipulla kulkevan aikuisen mukana.

Jos mielii päiväretkelle muualle Sjellantiin, on 130 kruunun hintainen kaikkien vyöhykkeiden lippu hyvä hankinta, sillä se on voimassa 24 tuntia ensimmäisestä matkasta ja sillä voi matkustaa rajattomasti kaikilla liikennevälineillä Sjellannissa. Jos ei halua kaupungin ulkopuolelle, on 24 tai 72 tuntia voimassa oleva lippu hyvä hankinta 80-200 kruunulla.


Taksi ja venetaksi


Kööpenhaminan taksit ovat luotettavia, siistejä ja ehkä hivenen edullisempia kuin kotimaassa, sillä lähtömaksu on 24 kruunua. Kilometri taksissa maksaa 11-16 kruunua viikonpäivän ja vuorokaudenajan mukaan. Taksin voi ottaa lennosta ilmaiseksi, mutta sen soittaminen tiettyyn osoitteeseen maksaa 37 kruunua. Kaikki taksit hyväksyvät maksukortit, monet taksit hyväksyvät myös eurot, ja hinnat on usein merkitty myös euroina. Mitään tippejä Kööpenhaminan takseissa ei kannata antaa, mutta jos kuljettaja kantaa laukun, pyörän tai muun esineen ovelle, laskutetaan siitä 200 kruunua ylimääräistä.


Kööpenhaminan satama-alueilla liikkuu venetakseja (Flyvefisk), joita on kesäkaudella Nyhavnin ympäristössä odottamassa ja joita voi muina vuodenaikoina tilata ja vuokrata niin lyhyeksi kuin pidemmäksikin ajaksi.


Polkupyöräily ja pyöränvuokraus


Kööpenhamina on pyöräilijälle erinomainen paikka, sillä pyöräteitä on joka paikassa ja pyörät otetaan liikenteessä huomioon vähintäänkin yhtä hyvin kuin autot. Kööpenhaminassa on citypyöriä, jonkalaisia voi ottaa mistä tahansa kaupungin pyörätelineestä rekisteröidyttyään ensin järjestelmän käyttäjäksi. Pyörän käyttäminen maksaa 25 kruunua tunnilta, ja se veloitetaan luottokortilta.

Mikäli haluaa pyöräillä enemmänkin, voi pyörän myös vuokrata. Baisikeli vuokraa pyöriä Dybbølsbron aseman lähellä, päärautatieaseman takana (Ingerslevsgade 80) alkaen 50 kruunulla 6 tunnin ajaksi.

Autolla liikkumista Kööpenhaminassa ei suositella, ja Kööpenhaminaan ja muualle Tanskaan autolla suuntaavan on hyvä tutustua etukäteen sikäläiseen autoilukulttuuriin. Jos Kööpenhaminassa haluaa vuokrata auton, onnistuu se esimerkiksi seuraavissa vuokraamoissa: Sixt, Driveon ja Autorental.


Lisätietoja https://www.visitcopenhagen.com


Lähteet: https://www.pienimatkaopas.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti