keskiviikko 28. marraskuuta 2018

Sosiaalityön kandidaatti - korkeakoulututkinto Tanskassa

Koulutusohjelma on sovellettu korkeakoulututkinto - alempi ammattikorkeakoulututkinto. Koulutus sisältää monitieteellisen opetuksen. Se on kehityspohjaista ja yhdistää teoreettiset tutkimukset käytännönläheiseen lähestymistapaan.


Sosiaalityöntekijän profiili


Valmistuttuaan sosiaalityöntekijä on yleensä pätevä suorittamaan tehtäviä neuvonta-, ohjaus- ja sosiaalityössä. Tutkinnon suorittaneella on yleisiä sosiaalitaitoja itsenäisesti ja yhteistyössä muiden ammattihenkilöiden kanssa ehkäisemään, hoitamaan, vähentämään tai ratkaisemaan sosiaalisia ongelmia. Tutkinnon suorittaneella on pätevyys harjoittaa sosiaalityötä yksilön, ryhmän ja yhteisön tasolla paikallisen, alueellisen ja keskushallinnon sekä yksityisen ja vapaaehtoisen sektorin alaisuudessa. Sosiaalityöntekijöitä koulutetaan tekemään yhteistyötä eri ryhmien kanssa sekä julkisissa, yksityisissä että vapaaehtoisissa organisaatioissa. Työtehtäviin voi kuulua esimerkiksi ohjausta ja neuvontaa, yksilötyöskentelyä, hoitoa, tukea tai sosiaalityötä ryhmissä tai yhteisöissä, sekä projektityötä tai kehitystyötä.

Koulutus antaa sosiaalityöntekijöille mahdollisuuden työskennellä tilanteissa, joissa yhteiskunta sekä sosiaali- ja työllisyyspolitiikka muuttuvat jatkuvasti, samoin kuin sosiaalityöntekijöiden tehtävät. Lopuksi koulutus tuo sosiaalityöntekijät työskentelemään sellaisissa yhteyksissä, joihin taloudellinen, poliittinen, sosiaalinen ja kulttuurinen globaali muutos ja niihin osallistuvat ihmiset vaikuttavat tai ovat vuorovaikutuksessa.


Sosiaalityöntekijöiden pitäisi voida:


Käyttää käytännön kokemusta, tutkimusta, teoriaa ja osaamista sosiologiasta, sosiaalipolitiikasta, psykologiasta ja laista. Ymmärtää sosiaalialalla vaikuttavat oikeudelliset ja poliittiset kehykset ja toteuttaa niitä työssään heidän ammatillisen harkintansa mukaan. Osoittaa inhimillistä ihmisen kehityksen tuntemusta. Tunnista psykologisten, sosioekonomisten, ympäristöllisten ja fysiologisten tekijöiden lyhyen ja pitkän aikavälin vaikutukset ihmisten elämään ottaen huomioon ikä ja kehitys.


Sosiaalityön koulutusohjelma perustuu neljään akateemiseen viitekehykseen. Ohjelmassa painotetaan tieteidenvälistä vuorovaikutusta neljällä alalla:

  • Sosiaalityö (84 op)
  • Psykologia ja psykiatria (28 op)
  • Laki (28 op)
  • Soveltavat yhteiskuntatieteet (34 op)


Kuusi keskeistä osaamisaluetta Sosiaalityöntekijän koulutuksessa

  • Sosiaalityön teoriat, menetelmät ja etiikka
  • Yksilö yhteiskunnassa, inhimillisessä kehityksessä ja sosiaalisissa suhteissa
  • Sosiaaliset ongelmat, työttömyys ja elinolot
  • Hyvinvointipolitiikka ja sosiaalityön interventioiden oikeudellinen sääntely
  • Sosiaali- ja työvoimapoliittisten toimien organisaatio ja rahoituskehys Markkinapolitiikka
  • Sosiaalityön arviointi, kehittäminen ja laadunvalvonta


Aktiivinen osallistuminen

Tanskan oppilaitosten opiskelijoita kannustetaan osallistumaan aktiivisesti oppimisprosessiinsa ja ottamaan vastuun toteutuksesta - itsenäisesti tai pienryhmissä. Osallistumisen lisäksi oppilaiden odotetaan osallistuvan keskusteluihin sekä kehittävän jatkuvasti kriittisiä ja analyyttisiä taitojaan.


7 lukukautta ja 13 moduulia

Jokainen lukukausi koostuu kahdesta moduulista (lukuun ottamatta 4. lukukautta, joka on 5 kk: n harjoittelu työpaikoilla) Yksi moduuli kestää noin 10 viikkoa ja se jakautuu yleensä kolmeen osaan:


Osa 1: luentoja (noin 6 viikkoa)

Osa 2: harjoittelu, jossa opiskelijat suorittavat harjoittelututkimuksen, kenttätutkimuksen, ryhmätyön, tapausten hallinnan, projektit jne. (noin 2 viikkoa)

Osa 3: valmistautuminen (noin 2 viikkoa) - kukin moduuli päättyy joko sisäiseen tai ulkoiseen tenttiin ja loppuarviointiin





Lähteet: Luentoaineisto 25.9.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti