perjantai 30. marraskuuta 2018

Tanska

Tanska on skandinaaviaan kuuluva maa ja siellä asuu noin 5,6 miljoonaa asukasta. Tanska on kuningaskunta. Tanska on EU:n jäsenmaa, mutta rahayksikkönä on Tanskan kruunu (DKK), joka jakautuu sataan äyriin.

Tanskan kruunuja (Kuva:Bixabay)

Setelit ovat 50, 100, 500 ja 1000 kruunun suuruisia. Kolikot ovat 1, 5, 10 ja 20
kruunua. Lisäksi on 25 ja 50 äyrin kolikot. Tanskan kieli kuuluu germaanisiin kieliin ja on läheistä sukua ruotsille ja norjalle. Eräillä sanoilla on saksankielisiä vastineita. Tanskan ääntäminen on vaikeaa, sillä d ja g ovat sanan keskellä tai lopussa mykkiä, h on v:n edellä mykkä. Tanskan kielen r:n ääntäminen on vaikeaa, se lausutaan ranskalaiseen tapaan.





Kööpenhamina on vilkas ja tiivisti rakennettu kaupunki. Asukkaita siellä on noin 1,5 miljoonaa. Kööpenhamina on ensimmäisenä eurooppalaisena kaupunkina alkanut rajoittamaan autoilua. Yksi sen monista kävelykaduista on 1,8 km:n mittainen Stroget, joka on Euroopan pisin kävelykatu.

TANSKAN KULTTUURI


Tanskalaisessa kulttuurissa ihmiset ovat avoimia, suvaitsevia ja helposti lähestyttäviä. Yleiskuvaksi tanskalaisista mieleemme jäi kohteliaisuus rentous ja hyväntuulisuus. Ihmiset ovat tottuneet juomaan teetä ja kahvia jatkuvasti, jopa töissä. Tupakointi on yleistä ja laista huolimatta tupakointia harrastetaan myös julkisilla paikoilla. Alkoholimonopolia ei ole Tanskassa, joten alkoholipitoisia juomia saa myös kioskeista.

Moni paikallinen käyttää kulkuneuvonaan pyörää, jolle onkin omat kulkuväylät liikenteessä. Bussia tai junaa käytetään pidemmillä välimatkoilla ja julkisen liikenteen yhteydet ovat hyvät. Sää on syyskuun lopussa sateinen ja pilvinen, mutta kasvillisuus on vielä osin vihreää.

Kööpenhamina


Kööpenhamina on erinomainen ostoskaupunki, jossa on hyvin kauppoja, joiden tuotevalikoimat ovat erittäin hyvät. Vaikka hinnat ovat korkeita, usein korkeampia kuin Suomessa, on täällä kotimaasta poikkeava valikoima ja vastaan tulee myös tarjouksia, etenkin heinäkuussa ja joulun jälkeen.

Kauppojen lisäksi Kööpenhaminassa on hyvä tehdä ostoksia eräissä Pohjoismaiden upeimmista tavarataloista, ostoskeskuksissa ympäri kaupunkia ja myös uusituissa kauppahalleissa, samoin kuin monissa muissakin paikoissa. Liikkeiden aukioloaikoja on vapautettu viime vuosina, ja nykyään kaupat ovat Kööpenhaminassa entistä paremmin avoinna.

Valintamyymälöitä on Kööpenhaminan keskustassa nykyään paljon, ja ne ovat hyvin avoinna. Hyvä määrä suuria valintamyymälöitä on pelkästään Vesterbrogaden varrella, missä on Lidl numerossa 25, Irma City numerossa 46 ja Føtex numerossa 74. Sen varrella on myös pieniä kioskeja ja elintarvikeliikkeitä, kuten 7/11, jotka ovat lähes aina avoinna mutta ovat hyvin hintavia. Kööpenhaminassa on muuallakin melkoinen määrä nykyisin yleensä klo 22 asti avoinna olevia ruokakauppoja.

Lisätietoja https://www.visitcopenhagen.com


Lähteet: https://www.pienimatkaopas.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti